održavanje
web stranica

Održavanje web stranica nužno je kako bi stranica nastavila biti funkcionalna, aktualna i sigurna. Uštedite vrijeme i uložite u profesionalnu podršku tehničkog i sadržajnog održavanja.

što je ODRŽAVANJE WEB STRANICA?

Održavanje web stranica je proces koji obuhvaća dodavanje, izmjenu, usklađivanje, ažuriranje i nadogradnju, odnosno sve elemente koji su potrebni za normalno funkcioniranje stranice. Razlikuju se tehničko održavanje i održavanje sadržaja i dizajna.

Tehničko održavanje

Tehničko održavanje web stranice odnosi se na funkcionalnost stranice, kako bi se izbjeglo nepotrebno preusmjeravanje i pogreške na stranici. Nadogradnja najnovijih sustava i ažuriranje plugina, posebice kada je riječ o CMS-u (Content management System) poput WordPress-a je od izrazitog značaja, kao i brzina stranice, koja se može poremetiti dodavanjem novih sadržaja. To su najčešće slike koje zauzimaju puno memorije i nisu prilagođenih formata.
Kako bi podaci bili zaštićeni, potrebno je pružiti antivirusnu zaštitu, izvršiti backup podataka tj. sigurnosnu kopiju te paziti na SSL certifikat i produženje hostinga.

tehničko održavanje
sadržajno održavanje

Sadržajno održavanje

Svaka stranica trebala bi imati najnovije informacije. To je moguće postići redovitim ažuriranjem, odnosno promjenama ili dodavanjem novih tekstova, članaka, slika, videozapisa, cijena ili bilo kojih drugih elemenata. Što se tiče dizajna, misli se na ono što nije dio teksta, kao npr. fotografije, zaglavlje i podnožje, elementi na stranici, boje, fontovi itd. Sadržajno održavanje može se nazvati i web administracija.

ODRŽAVANJE WEB STRANICA CIJENA

Kao i za sve usluge vezane uz web stranice, cijena održavanja ovisi o opsegu i zahtjevnosti održavanja stranice. Ponekad je potrebna promjene jedne rečenice, a nekada redizajn cijele stranice. Održavanje sadržaja, sigurnosti tzv. redovno održavanje iznosi 35€/h + PDV. Najmanja obračunska jedinica iznosi 1 sat. Cijene podrazumijevaju održavanje za vrijeme radnog vremena, dok se povećavaju u slučaju održavanja izvan radnog vremena te vikendima i blagdanima.

Zašto angažirati baš nas za održavanje web stranice?

Održavanje web stranice je potrebno kako bi stranica besprijekorno funkcionirala, bila ažurirana i sigurna, ali i bolje rangirana na tražilici. Također, važna je za brend jer se na taj način predstavlja poslovanje.

Vaša web stranica predstavlja i Vaše poslovanje, stoga želite da sve funkcionira kako treba, a također i pružiti aktualne informacije korisnicima.

Ulaganje u sigurnost i podatke od neizmjerne je važnosti, a ponekad pad stranice može značiti puno veći gubitak nego redovito održavanje iste.

Korisnička podrška dostupna je putem telefona i e-maila te će riješiti problem u najkraćem mogućem roku.

PROCES ODRŽAVANJA WEB STRANICE

1. UVODNI SASTANAK

Želimo saznati Vaše potrebe te kakvo održavanje stranice želite. Na temelju Vaših informacija, pružit ćemo Vam financijsku konstrukciju usluga koje su potrebne.

2. Izrada strategije održavanja

Kako bi se izradila strategija održavanja stranice, potrebna je analiza koja će utvrditi trenutno stanje stranice te korake koje je potrebno poduzeti.

3. održavanje web stranice

U ovom dijelu provodi se strategija održavanja, kako bi bili izvršeni svi zadaci i ciljevi strategije. Stranica se održava na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj bazi.

4. izvještavanje i prijedlozi

Nakon odrađenih aktivnosti, izvještavamo vas o prethodnom razdoblju. Uz analizu, navest će se prilike za unaprjeđenje stranice koje se mogu napraviti u sljedećem ciklusu.

ČESTA PITANJA

Web stranicu bi trebali održavati svi koji je posjeduju, bez obzira na veličinu poduzeća i stranice. Posebice je važno održavanje web shopa, kada je riječ o izmjeni proizvoda, cijena ili uvođenju novog asortimana. Isto vrijedi i za stranice s novostima ili blogom, gdje se sadržaj redovito izmjenjuje i dodaje. U takvim slučajevima, održavanje je neophodno, dok je kod ostalih vrsta stranica izrazito poželjno, kako bi sve funkcioniralo kako treba.

Razlikujemo tri vrste održavanja web stranica:

  • povremeno održavanje stranica prema uputama klijenata – povremeno dodavanje i izmjena sadržaja te povremena aktualizacija sustava i ažuriranje dodataka.
  • redovito održavanje stranica – sadržaji se dodaju ili izmjenjuju redovito – npr. izmjena cijena, dodavanje ili uklanjanje proizvoda. Sustav i ažuriranje dodataka se redovito održavaju te se provodi zaštita stranice i sigurnosna kopija podataka na stranici.
  • hitno održavanje stranica – promjene na stranici su potrebne odmah – brze izmjene sadržaja ili greške u funkcioniranju stranice. Ova vrsta održavanja je najskuplja vrsta jer ponekad zahtijeva rad izvan radnog vremena te vikendima i blagdanima. Na izmjene sadržaja je ponekad nemoguće utjecati te se one moraju dogoditi (npr. dani povećane prodaje), dok se greške na stranici djelomično mogu prevenirati redovitim održavanjem web stranice.

U cijenu tehničkog održavanja uključena je provjera i popravak funkcionalnosti, unaprjeđivanje i ažuriranje sustava, softvera i dodataka, zaštita i sigurnosna kopija stranice, briga o isteku hostinga i produljenju SSL certifikata te korisnička podrška. Što se tiče sadržajnog održavanja i održavanja dizajna, u cijenu su uključene izmjene i ažuriranje sadržaja, teksta, slika, videozapisa, članaka, elemenata, boja, fontova i drugih elemenata.

Održavanje web stranice zahtijeva prilagodbu novonastaloj situaciji. Određeni slučajevi su rutinsko održavanje koje se odvija u planiranom vremenu, dok je kod grešaka potrebno vrijeme detektiranja i rješavanja problema. Održavanje je puno jednostavnije u slučaju kada je isto poduzeće i izradilo web stranicu jer je tada sve poznato, dok je u suprotnom potrebno otkrivanje načina funkcioniranja stranice.